torsdag den 3. marts 2011

No knead bread. Langtidshævet og æltefrit brød

Inspireret af andre madbloggere, måtte jeg læse om Jim Lahey' s No knead bread.
Dette er et langtidshævet og æltefrit brød og til dags dato, det letteste brød jeg har lavet.
Jim Layhey fik offentliggjort sin første variation af brødet i 2006 i New York Times. Han har siden fået udgivet bogen  My bread, hvori han beskriver forskellige varianter af denne brødtype.
Det er et smagsfuldt, fugtigt brød med en meget sprød skorpe - kan anbefales på det varmeste.

Til brødet vist på billedet skal du bruge;

400 g hvedemel
150 g havregryn
1½ tsk salt
½ tsk tørgær
4 dl vand lunkent

De tørre ting blandes godt sammen, derefter røres vandet i.

Sådan ser det ud.
Herefter skal det stå i 12-18 timer tildækket.
Så hvis du sætter dejen over om aftenen, kan du bage det dagen efter om eftermiddagen.

Hæld dejmassen ud på et stykke meldrysset bagepapir og fold dejen fra alle 4 sider 2 gange.

Vend brødet om så det ligger med foldningen nedad.

Sæt en skål over og lad dejen efterhæve i op til 2½ time, eller ca dobbelt størrelse.
Den sidste halve time hvor brødet efterhæver, tændes ovnen på 250 grader. Sæt din gryde,-glas,- eller lerfad ind i ovnen samtidig så det bliver varmet op. Drys lidt mel i det varme lerfad-så brødet ikke hænger fast.
Dejen hældes over i det varme lerfad og låget sættes på.

Bag brødet ½ time ved 250 grader med låg og 15 min. uden låg ved 220 grader.
Det er vigtig at brødet bages med låg i starten- du kan ikke bruge alu-papir til at dække det med. Tjek selvfølgelig også at din gryde,- glas- eller lerfad kan bruges til en 250 grader varm ovn.

Smager selvfølgelig bedst nybagt..men hvis det ligger tildækket er det ganske godt, indtil der ikke er mere tilbage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar