lørdag den 31. december 2011

Vasilopita- Nytårskage


Nytårskagen bliver som regl spist i dagene efter nytår eller selve nytårsaften, hvis-når man er samlet i et større selskab.
Alle græske arbejdspladser har den tradition, at man deler nytårskage sammen der og for ønsket godt nytår.
Der er nemlig i kagen ilagt en mønt, og den der får mønten, siges at være heldig med penge det følgende år. På min mands arbejdsplads, vinder man 5 dages ekstra ferie i det følgende år, og sådan er der sikkert mange forskellige traditioner rundt omkring.

Du skal bruge til en alm str springform:

250 gr soft margarine eller et glas smagsneutral olie.
6 æg
et snapseglas cognac
1tsk bagepulver
6 tsk vaniliesukker
1 bæger yougurt (200ml), gerne den græske total, den er mere fast i det.
sukker 400ml
mel 600ml
Revet skal af en citron.
Man bruger som regl yougurtbægeret til at måle sukker og mel af i.
Vend chokolade stykker og valnødder i mel før de kommes i kagen, så de ikke alle sammen ligger på bunden.


Som ekstra kan man putte hakkede valnødder og eller hakker chokolade i kagen.

Bland margarine og sukker sammen i en skål.
Herefter æggeblomerne, cognac, citronskal og yougurt.
Så mel,- mixet med vanilie og bagepulver.
Pisk æggehviderne stive i en anden skål. Vend i margarine- mel blandingen.

Put i en smurt spring form og bag midt i ovnen  ved 200gr indtil brun og gennembagt. Ca 50 min.

Køles af.

Mønten pakkes ind i bagepapir eller staniol og der skæres en revne i bunden af kagen, læg mønten deri.

Drys med flormelis og pynt som du selv syntes- det nye årstal eller andet.
Godt nytår!
Hvis man vil gøre det rigtig græsk, skal de 2 første stykker gives til kristus og huset. Hvis mønten gives væk i de to stykker, ja så er der ingen i selskabet der får glæden...

2 kommentarer:

  1. Ser super lækkert ud, så det vil jeg da prøve. Tak for tippet :)


    Hilsen

    Henning
    iphone reparation
    http://iphonereparationer.dk/

    SvarSlet
  2. Tak,- altid sjovt at prøve noget nyt!

    SvarSlet