mandag den 25. juli 2011

Landpølse med peberfrugt-tomat sovs

Du skal bruge;
½ kg landpølser
8 stk. store foskellig farvet peberfrugter
4 store tomater
1 spsk tomat koncentrat
2 fed hvidløg
1 stort rødløg
2 dl olivenolie
200 gr. fetaost revet eller i små terninger

Anvend en dyb pande.

Steg pølserne let i lidt af olien. Læg dem på en tallerken.
Steg de hele peberfrugter i den samme olie. Når de er let stegte tages de op og skæres i små stykker.

Løg og hvidløg steges i resten af olien indtil de er bløde.
De friske tomater skæres i stykker og steges sammen med løgene.

Hæld en lille smule vand ved og derefter de småt skåret peberfrugter
Dette skal koge til peberfrugetrne er møre ca. ½ time.
Herefter kommes pølserne i sovsen og koger med 10 min.
Til slut fetaosten som akkurat skal smelte i sovsen.

Klar til servering.
Kan serveres med brød eller ris til.

tirsdag den 12. juli 2011

Stegte grønne peber..

Kunne have været titlen på en ny film, men det er det ikke..derimod tilbehør til kødretter.

Her køber man små grønne peber, men man kan faktisk sagtens lave det med almindelige.

Du skal bruge ca
1kg små peberfrugter
1dl olivenolie
salt
eddike (Jeg bruger almindelig kretensisk rødvinseddike- hvis du har een, du syntes smager godt- så brug den)

Først skylles og prikkes peberfrugterne
Derefter steges de møre i olivenolie. Når alle er bløde drysses lidt salt på og eddiken hældes på, hvorefter man slukker for varmen og lægger låg på.

Hvis der stadig er små vanddråber på, kan det sprutte meget- læg gerne låg på, under stegningen!
Lad den stå og trække lidt før severing- kan spises kolde, hvis man har brug for tid til andet tilbehør.

torsdag den 30. juni 2011

Frikassé

Der sker at jeg ikke lige når at få taget billede af maden på en tallerken, før det er forsent..og alt er spist!!
Lammefødder i kål.
Denne ret er egentlig kun noget man spiser lørdag nat før påske søndag- fasten er overstået og der må spises! Det er dog min mands livret, så der bliver altid købt rigeligt ind af fødder og tarme så han har til en 2-3 gange mere, senere på året.

2 portioner
6 lamme fødder
200 gr lammetarm
5-6 citroner
salt
(en souvlakipind til at vende tarmene med)

Marulia salat- har et latinsk navn som jeg ikke lige kan komme på.
olivenolie
3 store marulia salathoveder eller  kinakål
1 bundt dild
1bundt forårsløg
2 æg
2-3 citron
salt, peber


Fødderne renses hvis de ikke er svedet skal du svide hårene af, og skrab derefter evt brædte steder af. Der skæres et snit over ledet og et snit imellem tæerne.

Tarmene renses ved at man kører vand igennem gerne 2 gange. Derefter vendes de ved at man ligger en pind ca 15 cm op ad tarmen og derefter kører tamen ind over pinden. Når alt er kørt igennem, køres pinden igennem og vrang siden kommer ud.


Herefter skal man drysse groft salt og citronsaft på og kramme tarmene i 10-15 min. De skal blive helt hvide af denne behandling.



Tarmene rulles rundt om fødderne, slut med at hæfte dem, ved snittet tæt på tærene.


Fødder med tarme koges møre i rigelig vand, der er saltet. Dette lugter ikke helt godt, så sørg for god udluftning. Vandet kasseres når mørt (trykkoger ca 20min.)

Herefter kommes der lidt olivenolie i en gryde fødderne, steges lidt  og dækkes med vand (man kan hælde lidt vin på også).

Salaten skal skylles og skær det i ca 3 stykker pr blad, løg og dild hakkes fint.
Kommes i det kogenede vand og kog ca 15 min til salaten er mør.

Herefter laves æg-citronsovsen ved at man pisker æggehvide nstiv, herefter piskes blommen i og tilslut citronsaft. Jeg bruger saft af 3 citroner, men som sagt før er det en smagssag, så man må starte med lidt og se hvor syrligt man kan li sovsen. Hæld blandingen på kødet.
Giv et opkog og server denne ret med brød til.

Så er det jo ligefør jeg kan komme helt i påskestemning...

mandag den 27. juni 2011

Abricos marmelade

Syltetøj-marmelade..dette er helt sikkert sødet udkogte abricoser.

Min mormor lavede syltetøj i forholdet 1 pund frugt til et pund sukker. Det smagte ganske godt, sådan som jeg lige husker det, men kalorieindholdet bliver nok lige lovligt højt, så for konserveringens skyld står det færdiglavede i køleskab og en del frugt ligger i fryseren, til en anden god gangs skyld.

Til et stort glas skal du bruge ca 1 kg abricoser uden sten
ca 300g sukker
(der var lidt tilbage til et lille glas også)

Sukkeret hældes over frugterne og koges på lavt blus.
De afgiver ret meget væske, så for at få det tykt, kogte jeg det i ca 1 times tid
Hældes på varmesteriliseret glas når det er afkølet.
Husejerenes abricostræ..dejligt at bo ved et sådan

søndag den 26. juni 2011

Snegle i tomatsovs

I de sidste regnfulde nætter, inden varmen begynder for alvor at komme, er den store sport at samle snegle.
Når de er samlet sættes de til at gå på mel og spaghetti indtil de lukker sig inde i deres hus. På den måde renses de.
Når man så skal til at lave mad af dem skal de ''vækkes'' igen. De lægges i koldt vand. Hvis man ikke vil have snegle over hele huset, skal man holde øje med dem, så ikke de får mulighed for at stikke af- de er lynhurtige..
Det er bedst de selv kommer ud af huset, i forhold til at al slimen komme med ud.
Herefter kommes de i kogende vand, giv dem et op kog  og skift vandet og kog i nyt vand ca 5 min.
Så er de klar enten til at blive frosset eller til den videre madlavning.

2 portioner:
½kg snegle, renset
3-4 kartofler
4 tomater, revet
1 spsk tomatkoncentrat
1 løg
olivenolie
salt, peber

Hak løget fint, klar dem i den varme olie. Ha' herefter sneglene op i og steg ca 3-4 min.
Hæld de revet tomater på, irørt tomatkoncentratet og så meget vand så sneglene er dækket.

Del kartoflerne i halve og put dem i gryden. Kryder med salt og peber.
Kog til kartoflerne er møre.
Serveres med et glas vin og selvfølgelig brød til.