søndag den 28. oktober 2012

Lam med stamnakati (gedekød)


Stamnakati er en horta type, der er meget brugt i Kretensisk madlavning.
Enten som kogt grønt tilbehør med olie-citron over, i rå tilstand i salater eller i kødretter som denne.
Det er en bitter type horta, så hvis man ikke bryder sig om det, kan man med fordel koge hortaen i 2 hold vand, ca 3-4 min ad gangen, så forsvinder noget af bitterheden.

Her er brugt (4 pers)

2,5 kg gedekød skåret i portionsstørrelse (erstat med lam)
1 kg stamnakati renset og skyllet godt
1 rødløg Skåret med 4 snit i toppen
olie
salt, peber
2 æg
saften af 2 citroner

Kødet renses for benstumper og andre urenheder.
Brunes i olivenolie. Krydres med salt og peber. Dækkes med vand, læg rødløget i gryden. Koges til kødet er næsten mørt, 1- 1,5 time.

Når kødet er næsten mørt koges stamnakatien med, indtil mørt, ca ½ time.

Herefter køles kød- horta blandingen af og der laves en æg-citron blandning.

Pisk først de 2 æggehvider til hvidt skum, derefter piskes blommerne i, tilslut citronsaft. Før det hældes over i kødblandingen, blandes det med lidt kødsuppe- ellers klumper æggene. Når det er blandet godt, gives maden et opkog.

Serveres rygende varm med et godt brød til...og et godt glas vin

Man kan erstatte Stamnakati med kål eller salat.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar