torsdag den 24. november 2011

Hvidkåls-dolmades.

Nu er her så meget sne på toppen af bjergene, så det er tid til noget godt vintermad!

Denne opskrift har jeg fra en yiayia, hendes søn er ven med min mand-  efter min egen svigermor døde, har  hun altid været klar med gode råd og opskrifter!

Du skal bruge!
ca 4 portioner.

1 stort hvidkålshoved, gerne løs i bladene.

Fyld:
400 gr hakket kød- vælg efter den smag du kan lide, svine-,lamme,-kalvekød eller bladet
1 stort bundt mynte, finthakket
1 lille glas ris- 1½ dl ca
1 dl olivenolie
salt, peber
evt en revet tomat,- men de har ikke så meget smag nu, så tomatkoncentrat ( 1 tsk) kan bruges.

Sovs;
1 stort æg
saften af en citron.


Start med at fjerne stokken på hvidkålshovedet.
Derefter kan du vælge om du vil rulle bladene af eller koge hovedet helt.
Hvis du koger hovedet helt, skal det koges 5 min med bunden nedad og derefter vendes og koges 5 min mere.
Hvis du plukker bladene af skal de have ca ½ min i kogende vand. Læg få blade i ad gangen.

Når hovedet er kogt plukkes bladene af- de 2 yderste går som regl i stykker, da de bliver kogt for meget.
Skær et snit i bladnen så resten af stokken fjernes.

Læg her efter fyldet på og rul det sammen.

Alle rullerne lægges tæt i gryden, i flere lag, til slut lægges en ildfast tallerken øverst for at holde på dolmaderne.
Der hældes vand på så det dækker, og lidt olivenolie i vandet.
Ryst gryden 1-2 gange, så de ikke brænder på i bunden. Der kan være brug for mere vand undervejs, så dolmaderne er dækket hele tiden.

Kog ca ½ time til risene er nok.

Sovs;
Pisk æggehviden næsten stiv, derefter piskes blommen ind i æggehviden og tilslut citronsaften.
Inden det hældes i gryden kan det være en god ide at tage lidt af kogevandet op i æggeblandingen, så æggene ikke koger og bliver til strimler. hæl i det lidt afkølede kogevand og derefter gives dolmaderne et opkog.

Serveres med et godt brød til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar