Påske søndag er der tradition for at grillstege et helt lam.
Dette kan sagtens spises på andre tidspunkter af året- til festlige anledninger.
Du skal bruge;
ca. 16 personer.
1 lam på 10-12 kg
1 kg staka ( fløden af fåre- og gedemælk)
olivenolie
citron
havsalt
grill kul- 30 kg mindst, hvis det er af god kvalitet
1 spyd
en el-motor til at dreje spyddet. (håndkraft kan bruges, sørg for rigelige personer der vil afløse hinanden..)
Man kan enten grave en lille fordybning i jorden, eller bruge en aflang olietønde (2x½ sat sammen). Fordelen ved en olietønde er at, den samler varmen og lammet bliver færdigstegt hurtigere, end ved en fordybning i jorden. Men man skal selvfølgelig have plads til opbevaring efterfølgenede. Fordelen ved fordybningen i jorden er at det altid er muligt at lave og let at dække til igen, men stegetiden er længere.
Sæt ild til kullene, ca 1 time i forvejen, så de er godt gennemvarme. Læg herefter flest kul i ydrekanterne.
Stakken puttes ind i maven på lammet og det sys' sammen.
Lammet smøres med olivenolie og citronsaft og salt på ydersiden.
Forsæt med at smøre lammet med olie og citron på ydersiden ca hvert 15 minut.
Vi havde et lam på 12 kg (med hoved) olietønde og automatisk spyd-drejning- og det tog næsten 2 timer, at få hele lammet gennemstegt.
Jeg har været med til, ved fordybning i jorden, at stegetiden blev fordoblet.
Behøver jeg at sige at et helstegt lam er bare godt?? Vi spiste det hele så jeg havde heldigvis en hel ged i ovnen også...
Til denne ret kan serveres salat, ovnstegte kartofler, ostepier og selvfølgelig brød.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar