lørdag den 6. juli 2013

MEZE


Historisk set er græsk civilisation og kultur ikke kendt for deres særlige spise vaner..
Så selvom den modernede græker vil påstå, at Meze er en græsk og kun græsk tradition , er selve ordet ikke græsk- men brugt af Tyrkere, Armeniere, Grækere, Iranere og Arabere.
Ordet står for/betyder stort udbud af "små bidder af mad", akkompagneret med noget at drikke.

Meze serveres gerne som appetitvækker, men kan sagtens udgøre et helt måltid selv.

De drikke der serveres til, ihvertfald på Kreta, er mest Ouzo eller Tsikoudia (der ligner den tyrkiske Raki), fortyndet med vand.
I nordgrækenland får man evt Tspouri.serveret til.

Det bedste Ouzo er fra Mytelini/Lesbos  eller Samos og kaldes Plomariou eller Barbayannis.


Meze serveret korrekt "stimulere ånd, selskabelighed og kammeratskab og skal indtages i festlig lag med musik, sang og poetiske citater" Citat ukendt græker- men det kunne vist godt også have været min svigerfar, bortset fra det med poetiske citater, på Kreta bruger man mere mantinades-små vers eller ordsprog.

Man skal sidde ned når Meze serveres og have god tid! Meze er hverken en hurtig snack eller fastfood- gårsdagens rester duer ikke..alt er frisklavet, med omhu for at skabe den rette stemning.

Forslag til Meze findes under etiketterne Mezes og forretter. Man vælger tit enten fisk og grøntsagsretter eller kød og grøntsagsretter.
Græsk salat, Tzaziki Oliven og brød går til alle typer afovennævnte sammensætninger.

Jeg har nogen gangei Dk udvalgt 2-3 retter fra hver kategori ex rejer og stegte kalamarier sammen med squass frikadeller og ostekugler og dertil keftedes og kød på spyd. Samt salat,oliven og brød.  Dette vil en "rigtig" græker nok ikke synes OK!!!
Men man bestemmer selv....

2 kommentarer:

 1. Jeg opdagede pludselig din blog og har meldt mig som fast læser.
  Som en af de danskere, der elsker at komme til Kreta - og har kommet der gennem mange år - er det en fornøjelse at læse om dit køkken og genkende meget af det mad, vi nyder på ferien.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, en gang Kreta... det er en dejlig ø!
   Håber jeg får lidt bedre tid her til efteråret med at få skrevet flere indlæg- lige nu kalder arbejdet!

   Slet